Een traan redde haar leven

Een korte video waar Esmee over haar zus vertelt die aan haar sterfbed in het ziekenhuis kwam en indringend over het sterven met haar sprak. De traan die op het gezicht kwam werd haar redding. Esmee is na vele jaren van herstel nu weer springlevend en studeert (haar hersenen werken prima). Voor de video, klik hier.


Een traan redde haar leven (2)

Angèle was hersendood verklaard. Haar dochter smeekt haar moeder om niet heen te gaan en dan verschijnt er een traan op het gezicht. Dit kleine teken van leven maakt dat de uitneemoperatie niet doorgaat en dat Angèle in leven blijft. Voor het boek, klik hier.


Twee en 96 procent

Met 4 procent verlies aan functies ben je hersendood zeggen artsen. Je reageert dan bijvoorbeeld niet zichtbaar op pijnprikkels. Je hart klopt gewoon, je ademt (met of zonder hulp van machine), blijft warm, en nog veel meer lichaamsfuncties zijn normaal, niets aan de hand. Sterker nog, wel 96 procent functioneert goed. En toch kun je 100 procent dood worden verklaard. Is dat niet schokkend wonderlijk? En vervolgens worden je organen worden uitgenomen (rrr....).


Waarneembare doodsangst

‘De pijn van mijn overleden neefje stond op zijn gezicht’, meldt een familielid achteraf, wat zal de jongen doorgemaakt hebben.

Op de operatietafel is er doodsangst. Er zijn ‘hersendode’ die nog in staat zijn om afwerende bewegingen te maken en zelfs een stukje overeind komen. Het zal duidelijk zijn dat een dood mens, een stoffelijk overschot, dit niet zal doen. De bewegingen worden vaak als ‘spastische stuiptrekkingen’ afgedaan en ook ‘deze bewegingen hebben niets met het nog leven van de persoon te maken’. Zie ook ‘Artsen zien dat de hersendoden leven’ (filmpje: klik hier).


Bewustzijn is leven

Hoe het met het bewustzijn van de persoon is ‘die hersendood is’, is niet voor artsen niet duidelijk, vele deskundigen zeggen daar in het geheel niets over. De algemene aanname die zij hanteren is dat de hersenen het bewustzijn zijn. Daarentegen zijn er ook inzichten dat het bewustzijn van de mens zich VIA de organen (hersenen, hart, lever, enzovoort) manifesteert. Dit kan meteen verklaren waarom een ‘hersendode’ volledig bij bewustzijn kan zijn. Zie ook Twee en 96 procent.

 

De schaduwkant van orgaandonatie bij hersendood – die velen niet kennen

Schrik niet !

Meer weten (klik een keuze aan):

  1. Schandalige verhalen

  2. Organen-stop

Niet na te vertellen

Uit de dood opgestaan

• Grenzen

• 96 Procent leeft nog

• Een levend lijk

• Bewustzijn is leven

Laat je hart spreken

Twijfel

Hersendood en geneeskunde

Als je hart nog klopt

Op de operatietafel sterven

Ik hoorde alles zegt een ex-hersendode

  1. Rechter houdt ‘de stekkers er uit’ tegen

  2. Geen verweer

• Verzet op de operatietafel

• Artsen zien dat de hersendoden leven

• Jouw organen staatseigendom ‘tenzij’...

• Waarneembare tekenen en doodsangst

• De mens, lichaam en bewustzijn

• Je kunt bij hersendood wél genezen

• Donoren verdienen betere aandacht

• Levend materiaal

  1. Kritiek op voorlichting

  2. Strijdig met Grondwet

  3. Altijd wachtlijsten, ook met de ADR-wet

Ethiek

Nog veel meer informatie (linken)

Ouders en familie van ‘hersendoden’ kunnen nauwelijks hun verhaal en ervaringen bij de krant en tv kwijt. Help ze dat dit wel mogelijk wordt.

Vertrouwelijk reageren?

Klik hier.

Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12